Poliklinika Gulić | Sigurni estetski zahvati za proljeće
531
post-template-default,single,single-post,postid-531,single-format-standard,cookies-not-set,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_popup_menu_text_scaledown,qode-child-theme-ver-1.0,qode-theme-ver-13.8,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Sigurni estetski zahvati za proljeće

Proljeće je godišnje doba u kojem najčešće posežemo za promjenama izgleda. Tijekom toplijih dana preskoči zahvate nakon kojih trebaš izbjegavati sunce, poput dubokih kemijskih pilinga i mehaničke dermoabrazije i radije se odluči za osvježavanje lica putem hijaluronske kiseline

Želja za promjenom izgleda u proljeće javlja se dijelom zbog ”hormonskih oluja”, dijelom spoznajom da se velikom brzinom približavamo toplijim danima i ljetu koji za sobom donose oskudniju odjeću, sezonu godišnjih odmora, provokativniji look… i želju da zablistamo. Idealno je vrijeme za ”veliko pospremanje”.

Ukoliko si odlučila poraditi na usavršavanju izgleda lica i vrata, i želiš odmah vidljive rezultate, morat ćeš posegnuti za manje ili više invazivnim operativnim zahvatima nakon kojih je moguće izlaganje suncu u relativno kratkom roku.

Pomlađivanje lica i vrata

U najmanje invazivne zahvate koji ne zahtijevaju nikakav oporavak ubrajamo primjenu filera hijaluronske kiseline, botulinum toksina i površinskih kemijskih pilinga. Navedenim sredstvima možemo puno učiniti za pomlađivanje lica i vrata; možemo izbrisati bore i podočnjake, nadoknaditi izgubljeni volumen lica, naglasiti usnice, obraze i kut između donje vilice i vrata, podignuti obrve, povećati tonus i hidrataciju kože, ujednačiti boju kože itd. Rezultati su vidljivi nakon nekoliko dana, preporučuje se izbjegavanje sunčanja i saune prvih 48 sati, a sam postupak moguće je učiniti u pauzi za ručak.
Fileri hijaluronske kiseline i botulinum toksin se obično primjenjuju, odnosno kontrolira njihov učinak, otprilike dva tjedna nakon prve primjene, dok se površinski kemijski fileri primjenjuju višekratno, postepeno povećavajući koncentraciju kiseline. Invazivniji postupci koji također daju izvrsne rezultate u ljetnim mjesecima ukoliko se učine na proljeće su: odstranjivanje madeža i ožiljaka, operacije nosa ili rinoplastike, operacije uški ili otoplastike, operacije kapaka ili blefaroplastike, face lifting, lifting vrata, presađivanje kose, korekcija brade i obraza itd.

Navedeni postupci zahtijevaju postoperativni oporavak od 7-10 dana, tj. do skidanja šavova i izbjegavanje sunčevih zraka prva dva tjedna dok hematomi ne nestanu, a u tri mjeseca nestaje glavnina edema i nazire se konačan rezultat. Edem, odnosno postoperativna oteklina rapidno se smanjuje prva tri mjeseca, potpomognuta i umjerenim proljetnim temperaturama i tu promjenu može svakodnevno pratiti i sam pacijent. Nakon tri mjeseca, oteklina prolazi puno sporije i razlike se najbolje registriraju fotografiranjem.

Zaštita ožiljaka

Naravno, postoperativni ožiljci se prvo ljeto nakon njihova nastajanja moraju štititi od sunca zaštitnim UVA/UVB faktorom 50+, dok njihova ružičasta boja ne bude zamijenjena bijelom bojom. Ali budući da su kod navedenih operacija rezovi uglavnom skriveni, tada ni zaštita postoperativnih ožiljaka od sunca nije problematična.
Izuzetak su ožiljci nastali skidanjem madeža ili starog ožiljka koji se mogu nalaziti na izloženim dijelovima lica. Ponekad nam u zaštiti takvih ožiljaka pomažu i moderne naočale velikih okvira koje uspješno štite srednju trećinu lica.

Izbjegavaj laserske tretmane i dermoabraziju

Proljeće nije preporučljivo za izvođenje zahvata kojima se oštećuje veća površina kože budući se tako velika površina ne može uspješno zaštititi od sunčevih zraka. Prvenstveno se to odnosi na srednje i duboke kemijske pilinge, CO2 laserske tretmane ili mehaničke dermoabrazije. Svi navedeni zahvati oštećuju površinski sloj kože nakon čega je novostvoreni epitel izrazito osjetljiv na utjecaj sunčevih zraka i u kontaktu s njima može reagirati stvaranjem neestetskih hiperpigmentacija, odnosno tamnim nepravilnim mrljama. Kako je odstranjivanje hiperpigmentacijskih mrlja tako velike površine vrlo teško i upitnog rezultata, navedeni zahvati se izvode u godišnje doba kasne jeseni ili zime, kada ima vrlo malo sunčanih dana. Ponekad se mogu pojaviti i područja hipopigmentacije, tj. površine kože bez pigmenta.