Poliklinika Gulić | ‘Oslobodi’ se klempavih ušiju
537
post-template-default,single,single-post,postid-537,single-format-standard,cookies-not-set,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_popup_menu_text_scaledown,qode-child-theme-ver-1.0,qode-theme-ver-13.8,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

‘Oslobodi’ se klempavih ušiju

Zbog klempavih ušiju skrivaš se iza duge kose? Kada se odlučiti na plastičnu operaciju, te zašto treba izbjegavati nošenje teškog nakita otkriva mr.sc. dr. Rozita Gulić, specijalistica otorinolaringologije i plastične kirurgije

Među najčešćim upitima pacijenata mlađe populacije plastičnim kirurzima glave i vrata zasigurno su operacije neadekvatno pozicioniranih ušnih školjki. Odstojeće uške se najčešće ”kamufliraju” nošenjem duge kose, ali tko nije barem jedanput u životu poželio ili morao iz praktičnih razloga svezati kosu u rep ili je podignuti nonšalantno kopčom? “Klempave”, protrudirajuće ili odstojeće uške predstavljaju jednu od najblažih prirođenih ili stečenih malformacija ušiju. Radi se ili o prevelikom kutu između središnjeg dijela uške (conche) i koštane podloge na kojoj uška leži (mastoida), ili o nedovoljno presavijenom središnjem dijelu ušne školjke (antiheliksu).  U svakom slučaju, kod odstojeće uške postoji udaljenost veća od 2 centimetra između ruba uške i mastoida, odnosno kut veći od 25-30 stupnjeva .

Operacija prije polaska djeteta u školu

Jednostrani problem ponekad može nastati tijekom prve godine života ukoliko se dijete poliježe na spavanje glavicom okrenutom uvijek na istu stranu. Operacija se preporučuje već od 5. ili 6. godine života, prije polaska djeteta u školu. Pri tome se uzima u obzir loš utjecaj zadirkivanja vršnjaka na psihu djeteta. Djeca postaju nesigurna, izbjegavaju društvo vršnjaka, povlače se u sebe. Također, smatra se da nakon 5. godine života uška ne pokazuje značajan rast. Moguće je operirati samo jednu ušku, iako se zbog bolje simetričnosti preporučuje operacija obje, budući da se uške zbog iznimne elastičnosti hrskavice postoperativno uvijek u manjoj mjeri vrate prema početnom položaju.

Stoga se prilikom operacije radi manja hiperkorekcija položaja, tj. korigira se više od željenog položaja. Cilj operacije je ne samo pozicionirati ušku u odgovarajućem položaju u odnosu na glavu (mastoid), nego i formirati normalne anatomske strukture uške. Već od 10. godine života, operaciju je moguće izvesti ambulantno u lokalnoj anesteziji , bez bolničkog liječenja. Rez se smješta sa unutrašnje strane uške, u kožni nabor, čime postaje nevidljiv i ne predstavlja ograničavajući faktor u nošenju frizura koje otkrivaju njezinu stražnju stranu. Postoperativno se nosi elastični zavoj 10 dana, a nakon skidanja šavova preporučuje se noćno nošenje poveza slijedeća 2 mjeseca. Operaciju odstojećih ušiju možemo svrstati u red minimalnih operacija maksimalnog učinka, jer minimalnom traumom u lokalnoj anesteziji uspijevamo dobiti snažnu i impresivnu promjenu izgleda.

Pomlađivanje uški

U nešto kasnijoj životnoj dobi, usporedo sa face–liftingom ili bez njega, može se raditi svojevrsno pomlađivanje ili lifting uški, također u lokalnoj anesteziji. Naime, s godinama života dolazi do povećanja njihove dužine, prvenstveno zbog povećanja dužine donjeg, nehrskavičnog dijela, takozvanog lobulusa (dio na kojem držimo naušnice). Dugogodišnje nošenje teških naušnica samo potencira problem. Skraćivanjem dužine lobulusa uška poprima više mladenački izgled, detalj kojeg ne treba zanemariti prilikom izvođenja face-liftinga. U svakom slučaju, bez obzira na godine u kojima se izvodi operacija uški, rezultat je trajan i ne zahtijeva nikakve dorade.