Poliklinika Gulić | Novosti iz New Yorka
281
post-template-default,single,single-post,postid-281,single-format-standard,cookies-not-set,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_popup_menu_text_scaledown,qode-child-theme-ver-1.0,qode-theme-ver-13.8,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Novosti iz New Yorka

New York je prekrasan u prosincu, a to najbolje znaju Sherrell J. Aston, Daniel C.Baker i Dean M. Toriumi, vrhunski kirurzi i organizatori najprestižnijeg internacionalnog i interdisciplinarnog  simpozija estetske kirurgije, The Cuttinge Edge 2016, organizirajući svake godine simpozij u isto vrijeme, kako bi sudionici iz čitavog svijeta mogli doživjeti predblagdansku raskoš New Yorka i biti dijelićem njegove božićne bajke. Da savršenstvo bude potpuno, simpozij se održavao  zadnji put u The Grand Ballroom-u kultnog i povijesnog Waldorf Astoria hotela , u čijoj istoj dvorani svaki novoizabrani američki predsjednik proslavlja svoje imenovanje.

Simpozij obećavajućeg naslova – Debating The Choices in Rhinoplasty –  bio je posvećen meni omiljenoj temi, rinoplastici.  Kao što sam naslov kaže, simpozij se bavio naprednim operativnim tehnikama svakog dijela  i problema sa nosom, na onaj tipičan američki, jasni, ciljani i transparentni  način. Stoga nije iznenadio ogroman interes sudionika iz čitavog svijeta, koji su stigli iz  sedamdesetak zemalja. Priznajem, još nikada nisam sa tolikom uživancijom, koncentracijom i pozornošću pratila  nečija predavanja i prezentacije; sve je jednostavno bilo pre- preinteresantno. Predavači su bili crème de la crème  sjevernoameričke škole, pisci najčitanijih udžbenika plastične kirurgije  i kirurzi holivudskih zvijezda. U pauzama između pojedinih predavanja kupovali su se najfiniji kirurški instrumenti, oštrica obrađenih poput dragulja, ili jednostavno uživalo u prezentacijama najnovijih dosega medicinske tehnologije.

Oduševljena sam viđenim, nadasve i nanovo njihovom filozofijom odnosa i odgovornosti prema radu i pacijentima. Ujedno osjećam i veliko osobno zadovoljstvo zbog spoznaje da dijelimo iste postulate, medicinske algoritme, razmišljanja i način rada. Njihovim propagiranjem  prirodnog, neupadljivog i harmoničnog izgleda nosa, bez ikakvih pretjerivanja i ekstrema, definitivno je svrstalo u kategoriju nepoželjnih i passè  sve one pretjerano male, uske, prćaste ili špičaste nosiće koji  su jasno pokazivali svijetu da se njihov vlasnik podvrgnuo operativnom zahvatu.

Amerikanci su svojim rezultatima operacija jasno pokazali svijetu svoju nadmoć i još jedanput potvrdili  status  najboljih od najboljih. Svojom  predanošću i smislom za detalje, podigli su ljestvicu standarda veoma, veoma visoko. Što to točno znači njihovim pacijentima? Posvećenost, prije svega. Naime, kirurgu je svaki pacijent jedinstven i neponovljiv. Prilikom operacije inzistira se na maksimalnom učinku primjenjene operativne tehnike.

Da li ste znali da je preko 80 % svih rinoplastika u SAD-u učinjeno otvorenom tehnikom? Kod nas u Hrvatskoj omjer je obrnut u korist zatvorenih tehnika. Otvorena tehnika pruža nebrojene mogućnosti u modeliranju i skulpturiranju nosa; sve ono što poželite učiniti sa nosom, možete učiniti otvorenom tehnikom. Odnosno, neke zahvate  ni ne možete učiniti ako ne koristite otvorenu tehniku, npr. modeliranje hrskavica nosnog vrška, nadogradnja i definiranje nosnog hrpta, uporaba hrskavičnih graftova,zahtjevne primarne i sekundarne rinoplastike i sl. Budući da na svakom nosu trebamo učiniti barem jedan od navedenih zahvata, otvorena tehnika se nameće kao logičan izbor. Osim toga, postoji jedna krucijalna razlika između otvorene i zatvorene tehnike, kod otvorene tehnike  sve su strukture prikazane i pod kontrolom oka,što kirugu omogućuje superiornu preciznost, a kod zatvorene tapkate u mraku i oslanjate se uglavnom na osjet dodira uz djelomičnu vizualizaciju . Istina, otvorena tehnika zahtijeva puno strpljenja, umijeća i vremena, ali zato pruža i nedvojbeno puno više  zadovoljstva kirurgu konačnim rezultatom operacije. Idealna je za rješavanje nepravilnosti nosnog vrška, Svetog Grala svih rinoplastika.

Fascinantno je kad jedan od najboljih u branši kaže da je određeni nos operirao 5 sati i nakon toga, nezadovoljan rezultatom, sve prepravljao slijedeća  2 sata. I pritom nitko nije začuđen trajanjem zahvata. Naravno, zato jer je krajnji rezultat njegova rada jednostavno savršen. Za dobar rezultat treba vremena, 3,4 ili 5 sati rada u američkim uvjetima  nisu neuobičajeni ukoliko se koristi otvorena tehnika.

Pozornost je usmjerena i na kontroliranje projekcije nosnog vrška i promjene dužine nosa kojima je bio posvećen čitav blok predavanja. Obično tom detalju kirurzi ne posvećuju dovoljno pažnje, iako o tome ovisi ljepota profila i cjelokupan doživljaj nosa u odnosu na ostatak lica. Upravo projekcija nosnog vrška čini onu suptilnu razliku između dobrog i odlično operiranog nosa. Zanimljiva su njihova rješenja sa ciljem postizanja idealne  i trajne projekcije.

Osim toga,  blokovi predavanja  bili su tematski  podijeljeni na skulpturiranje i oblikovanje nosnog vrška, ujednačavanje i povećanje nosnog dorzuma, perfekcionizam ravnoteže nosne estetike, kao i rješavanje problema sekundarne i tercijarne rinoplastike. Iako su se predavanja dotakla i minimalno invazivnih, odnosno nekirurških metoda rinoplastike, prevladava mišljenje da se njima ne postižu tako sjajni rezultati kao operativnim tehnikama.

Rinoplastika je složena i najzahtijevnija od svih estetskih operacija, i  traži velik angažman i posvećenost kirurga. Operacije nosnog vrška u SAD-u su sastavni i nezaobilazni dio svake operacije nosa. Zahtjevi koji se postavljaju pred kirurga sve su veći, tako da se nemali broj kiruga posvećuje gotovo isključivo toj vrsti operacije sa  izvanrednim rezultatima.

Slijedeći simpozij je također prava poslastica, bavi se  izborom različitih tehnika pomlađivanja lica ,vrata i tijela. Organizatori su očekivano okupili renomirane svjetske autoritete i eksperte  koji će i ove godine u prosincu u New Yorku podijeliti sa nama svoje dragocjeno iskustvo.