Poliklinika Gulić | 43 KORAKA DO SAVRŠENOG NOSA
855
post-template-default,single,single-post,postid-855,single-format-standard,cookies-not-set,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_popup_menu_text_scaledown,qode-child-theme-ver-1.0,qode-theme-ver-13.8,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

43 KORAKA DO SAVRŠENOG NOSA

01. POTRAGA ZA DOBRIM KIRURGOM

Najbolji savjet je da vjerujete svojoj intuiciji. Pažljivo i s puno promišljanja birajte čovjeka koji će vam posvetiti zasluženu pažnju i vrijeme i pokazati istinski interes za vaš problem. Birajte kvalificiranog stručnjaka, po mogućnosti kirurga s užom specijalizacijom iz plastične kirurgije glave i vrata, koji može odgovoriti na sva vaša pitanja i na sve izazove koji se mogu javiti tijekom operacije. To je posebno važno jer se operacija nosa smatra najzahtjevnijom i najtežom estetskom operacijom, stoga vam je potreban kirurg koji suvereno vlada svim operativnim i rekonstrukcijskim tehnikama. Imajte na umu da se u kirurgiji, i medicini općenito, nikada ne može jamčiti određeni rezultat. Komplikacije se događaju i najboljima.

02. NEKA CIJENA NE BUDE KRITERIJ

Izbor operatera ne smije prvenstveno biti uvjetovan nižom cijenom operacije, mogućnosti plaćanja na bezbroj rata i sličnim potrošačkim zamkama. Najbitniji je konačan rezultat operacije koji morate nositi na glavi ostatak života. Ponovna operacija je skupa i rizična. Nakon izbora operatera i dogovora o željenom rezultatu operacije, slijedi dogovor o mogućem terminu zahvata, preoperativnim pretragama i ostalim tehničkim pojedinostima.

03. PRIJE OPERACIJE

Prije odlaska na operaciju nastojte si organizirati život i olakšati postoperativno razdoblje. Obavite tjednu nabavu namirnica, očistite stan, skuhajte nekoliko omiljenih jela i zamrznite ih u posudicama dostatnim za jedan obrok. Sve što će vam biti potrebno, npr. jastuke, pokrivače, odjeću, stavite na dohvat ruke. Obavite sve poslove koji zahtijevaju vožnju budući da prvih 4-5 dana iti dok uzimate lijekove protiv bolova nećete moći voziti. Dogovorite se s nekom pouzdanom osobom, članom obitelji ili prijateljem/icom da pazi na vas prva 24 sata nakon operacije. Ta osoba mora se brinuti o tome da imate uvijek svježe ledene obloge, da uzimate dovoljno tekućine i hrane i sl., a najvažnije je da mora biti u stanju prepoznati problem i na vrijeme obavijestiti vašeg kirurga. U dane prije operacije posvetite se sebi, šetajte, otiđite na masažu, opustite se i budite optimisti.

DVA TJEDNA PRIJE OPERACIJE

04. Ne uzimajte Aspirin i Andol, odnosno preparate acetilsalicilne kiseline koji utječu na zgrušavanje krvi.
05. Ne uzimajte Ibuprofen zbog istog razloga.
06. Ne uzimajte biljne lijekove i pripravke jer mogu omesti mehanizam zgrušavanja krvi, utjecati na krvni tlak iti poremetiti djelovanje anestetika.
07. Ne uzimajte tricikličke antidepresive; mogu pojačati djelovanje anestetika i imati kardiovaskularne efekte.
08. Ne uzimajte tablete ili praške za dijetu jer mogu promijeniti djelovanje anestetika ili izazvati kardiovaskularne probleme.
09. Ne uzimajte velike doze vitamina E; prije i poslije operacije preporučuju se multivitaminski preparati s uravnoteženim omjerom različitih vitamina.
10. Prestanite pušiti jer nikotin smanjuje kapilarnu cirkulaciju i sužava stijenke sitnih krvnih žila; posljedica pušenja je reducirana cirkulacija i usporeno cijeljenje rane.
11. Nepreporučene se uzimanje većih količina voća i začina koji mogu utjecati na zgrušavanje krvi, npr. badema, jabuka, marelica, borovnica, jagoda, grožđa, šljiva, kamilice,
đumbira, lavande, ginsenga, guarane, ginka itd.

TJEDAN PRIJE OPERATIVNOG ZAHVATA

12. Ne konzumirajte alkohol ni droge tjedan prije i poslije operativnog zahvata jer mogu utjecati na anesteziju i mehanizam zgrušavanja krvi.
13. Ako vaša koža nije preosjetljiva, upotrebljavajte baktericidne sapune i šampone za osobnu higijenu.
14. Obavijestite svoga kirurga ako dobijete temperaturu, virozu, herpes ili kakvu infektivnu bolest.
15. Ne uzimajte nikakve lijekove protiv kašlja ili temperature bez dopuštenja svog kirurga.
16. Dogovorite s odraslom i odgovornom bliskom osobom pomoć; ona će vas dovesti na operativni zahvat i vratiti kući te boraviti s vama prva 24 sata nakon otpusta iz
zdravstvene ustanove jer u to vrijeme ne smijete ostati sami.
17. Ne smijete uzimati hranu ni piće (čak ni vodu) nakon 24 h večer prije operativnog zahvata. Na dan zahvata ne smijete uzimati kavu, žvakaće gume ni bombone.
18. Baktericidnim šamponom operite cijelo tijelo i kosu večer prije ili na sam dan operacije. Tako se smanjuje mogućnost infekcije.
19. Ne koristite kreme, šminku ili parfeme na koži lica, tijela iti kosi jer to povećava rizik infekcije. Ne stavljajte kontaktne leće.
20. Odjenite ugodnu odjeću koja se lako skida a da se ne mora prebacivati preko glave. Slobodno obucite tople čarape, u operacijskoj sati je uvijek hladno.
21. Skinite nakit, sat, proteze i sve metalne predmete s tijela.
22. Osoblju dajte ime i prezime, adresu i telefonski broj osobe koja će vas odvesti kući nakon operativnog zahvata i brinuti se o vama prva 24 sata.

ŠTO VAS ČEKA NAKON OPERACIJE

23. Prirodno je da je pacijent nakon operacije nestrpljiv da vidi rezultat i lagano depresivan jer izgleda lošije nego prije operacije, ati mora biti svjestan da je postoperativni oporavak individualan i da ovisi o zdravstvenom stanju, pridržavanju postoperativnih uputa i psihičkom stanju. Vrlo je važno imati strpljenja i surađivati s kirurgom budući da oboje imaju isti cilj – uspješan rezultat operacije. Poslije operacije pacijent se treba pridržavati sjedećih uputa:
24. Pri povratku kući s operativnog zahvata nipošto ne koristite javni transport, a pogotovo nemojte sami voziti; morate imati uza se odraslu osobu koja će vas otpratiti kući i provesti s vama prva 24 sata.
25. Uzimajte dosta tekućine; ako je operativni zahvat bio na glavu i vratu, preporučljivo je uzimati hladnu tekućinu iti kockice leda na usta prva 2-3 dana nakon operacije.
26. Prvih nekoliko dana uzimati laganu i tako probavljivu hranu, smanjiti unos soli, izbjegavati alkohol prvi tjedan nakon operacije sve dok uzimate tijekove.
27. Uzimati samo one lijekove koje je propisao vaš 1 doktor, uključujući lijekove protiv bolova.
28. Obavezno obavijestiti kirurga ako se pojavi jaka bol, temperatura iznad 37,5° C, krvarenje, oticanje iti promjena boje kože na operiranom području. Nakon operacije nosa očekuje se krvarenje iz nosnica prva dva dana te pojava sukrvice sve do vađenja tampona. Hematomi na kapcima obično su najizraženiji dva iti tri dana nakon operacije.

ŠTO MOŽETE OČEKIVATI NAKON OPERATIVNOG ZAHVATA

29. Minimalna tjelesna aktivnost prvih 48 sati; opustite se i dajte tijelu vremena za oporavak.
30. Preporučuje se spavanje u povišenom položaju, na dva jastuka.
31. Izbjegavajte pušenje prvih tjedan dana nakon operacije.
32. Boravite na razumnoj udaljenosti od klinike prvih 10 dana nakon operacije.
33. Izbjegavajte izlaganje operiranog područja sunčanim zrakama jer one mogu izazvati trajne i neestetske promjene – hiperpigmentaciju, produženi edem, hipertrofiju ožiljnog tkiva.
34. Ne koristite vruće kupke četiri tjedna nakon operacije.
35. izbjegavajte sport i teže fizičke aktivnosti najmanje 4-6 tjedana, odnosno prema uputi kirurga.
36. Izbjegavajte nošenje teških okvira naočala minimalno dva tjedna nakon skidanja kalupa s nosa.
37. Suhoću usta, grlobolju, osjećaj punoće u glavi i otežano spavanje zbog tampona u nosu. Nemojte inzistirati na što ranijem vađenju tampona iz nosa. Tamponi imaju točno određenu funkciju i njihovo prerano vađenje može dovesti do pojave priraslica, hematoma septuma ili urušavanja suprastrukture piramide. Budite strpljivi, bolje je da imate tampone dan duže nego dan kraće u nosu.
38. Krvarenje iz nosa. Obično je krvarenje prisutno prvi drugi dan poslije operacije, nakon čega se javlja sukrvica i blijedo žućkasti sekret koji prestaje s danom uklanjanja tampona. Ispod nosnica nose se tupferi koji upijaju sekret; pacijent ih sam zamjenjuje po potrebi.
39. Kihanje. Nastaje kao reakcija na strano tijelo W(tampone) u nosu. Važno je napomenuti pacijentu da kiše otvorenih usta kako ne bi došlo do izbacivanja tampona iz nosa, usprkos flasterima koji zatvaraju nosnice.

HEMATOMI NA OČNIM KAPCIMA PONEKAD SU VRLO IZRAŽENI, TOLIKO DA PACIJENT TEŠKOM MUKOM MOŽE OTVORITI OČI. ALI KAKO RAPIDNO NASTAJU, TAKO VRLO BRZO I NESTAJU, A NAKON TJEDAN DANA JEDVA DA POSTOJI NAZNAKA NJIHOVA POSTOJANJA

40. Hematome na očnim kapcima prvih tjedan-dva. Ponekad su vrlo izraženi, toliko da pacijent s teškom mukom može otvoriti oči. Ali kako rapidno nastaju, tako vrlo brzo i nestaju, a nakon tjedan dana jedva da postoji naznaka njihova postojanja. Mogu se ublažiti uzimanjem kockica leda, hladnim oblozima i spavanjem u povišenom položaju.
41. Umjerenu bol u području nosa i glave. Uspješno Ise otklanja blagim analgeticima.
42. Kratkotrajnu nosnu opstrukciju nakon vađenja tampona. Nakon popuštanja pritiska tampona na nosnu sluznicu povećava se njezin edem, koji se rješava ukapavanjem vazokonstrikcijskih kapi u nos tijekom tri dana. Usporedno se koriste i sprejevi sterilne morske vode ili fiziološke otopine za omekšavanje sekreta i krasti nosnih kavuma. Nakon operacije nosne pregrade zabranjeno je ispuhivanje nosa prva dva do tri tjedna zbog opasnosti od nastanka hematoma septuma. U tom slučaju kraste iz nosa uklanja kirurg prilikom redovitih kontrola na kojima se skidaju i šavovi.